INTERVIU CU MIRABELA GABRIELA JITARU

De Anda LUA – Editor la editura Coresi

Anda Lua: 1. Pentru cititorii care nu au avut Ocazia să te cunoască, ne poţi spune câteva lucruri despre tine?

Mirabela Gabriela Jitaru: Desigur! In primul rând, vreau să se știe că scrisul pentru mine e o pasiune. Iar eu am de ceva timp trei joburi cu normă întreagă. Primul e cel de mamă a doi copii: un băieţel de cinci ani-Tudor – și o fetiţă care de-abia a împlinit trei ani – Iulia.

Cel de-al doilea job e cel de soție și totodată de gospodină în casă, Iar cel de-al treilea e cel din spital pentru că lucrez într-un institut al sănătăţii. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de puţin timp,dar mi-am dat seama că fiecare persoană vine pe acest pământ cu un dar. Depinde de fiecare în parte dacă îl descoperă sau nu.

  1. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viaţa ta?

Aici ar fi mai multe de spus. Cred că dintotdeauna Am avut înclinaţie spre literatură si istorie. Cu gramatica şi matematica mi-a fost însă mai greu. Încă din copilărie mi-a plăcut sa citesc și îmi amintesc cu drag timpul petrecut printre rafturile interminabile ale bibliotecii din şcoală.

Mi-a fost întotdeauna uşor să fac compuneri sau o caracterizare a unui personaj, descrieri sau rezumate și acest lucru nu mi se părea, ca altor persoane, un lucru foarte greu. Prima povestire pe care am scris-o şi care m-a Impresionat foarte mult a fost şi prima din volumul de povestiri, am pus-o pe hârtie după ce o colegă mi-a povestit despre un vis care i se repetase de câteva ori și care părea a fi identic. Iar apoi o altă colegă mi-a povestit un caz asemănător… Gândul mi-a rămas la visele lor și am simțit un impuls special. Mi-am spus in clipa aceea: ,Dacă nu scriu această povestire, nu voi avea linişte!” şi aşa a apărut ,,Drumul spre Bucium”. Apoi o altă colegă a venit cu o altă povestire reală și am scris-o și pe aceea.Și tot așa, până am ajuns la douăsprezece povestiri.Acum lucrez la următoarea culegere de povestiri.

  1. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?

In volumul de povestiri ,,Lună plină” cercetarea a fost mai mult decât necesară. A fost foarte important să aflu Cit mai multe detalii Despre fiecare personaj in parte, altfel nu aveam cum să duc povestirea la bun sfărşit!

  1. Care a fost prima carte pe care ai citit-o?

Cum era de așteptat, din literatura obligatorie pentru Copii din clasele primare, care este şi acum una dintre cărțile mele preferate: ,,Din lumea celor care nu cuvântă”de Emil Gârleanu.

  1. Spune-ne despre stilul tău de a scrie; care este diferenţa dintre stilul tău şi a altor scriitori?

Am încercat să aduc cât mai mult posibil cititorul într-o atmosferă diferită de cea care ne înconjoară şi, deşi cred că pentru marea majoritate a oamenilor cele mai multe detalii din povestiri sunt imposibile, unele lucruri există cu adevărat printre noi chiar dacă noi nu credem în ele. Pentru mine, ca autor, e foarte important să aduc cititorul într-o atmosferă cât mai veridică și mi-am dorit să-i dau cititorului, prin povestirile mele, fiori pe şira spinării.

  1. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?

Cred că prima ar fi cititul. Şi nu orice și oricând! De obicei seara, după o zi încărcată de muncă, prefer să mă întind in pat şi să pun mâna pe O carte bună. Nu obişnuiesc să mă uit la ştiri sau telenovele. La cât de multe lucruri am de făcut într-o zi, simt câteodată că nu îmi mai ajunge timpul.O altă pasiune ar fi filmul şi teatrul. Îmi plac cele bune si de calitate și de fiecare dată când am timp merg la cinematograf sau la Teatrul Naţional din Iaşi.

  1. Obişnuieşti să scrii zilnic?

Cum am mai spus, sunt un om ocupat; aş vrea să am mai mult timp liber la dispoziţie… Iar în zilele când îmi propun să scriu se poate întâmpla să nu am inspiraţie şi oricât de mult m-aș strădui am impresia că nimic nu-mi iese așa cum vreau. Dar sunt și zile când vreau doar să stau și să scriu, dar nu am timp, pentru că unele lucruri din viața de zi cu zi sunt câteodată mult mai importante. Acum ştiu că inspiraţia nu vine oricum şi oricând!

  1. Cum vezi scrisul; ca pe o pasiune sau ca pe un loc de muncă?

Pentru mine a fost şi va rămâne pasiune. Niciodată nu am văzut scrisul ca o pe o corvoadă. Pur şi simplu mi-am lăsat imaginația să zboare! Desigur, au fost si momente când a trebuit să mă gândesc bine la unele scene, la care am muncit mai mult timp. Ideea mea a fost simplă la început: am vrut să scriu ceva diferit, dar inspirat din fapte reale! O carte pe care să o citeşti si să iți doreşti să o recomanzi și altor persoane care iubesc literatura.

Anda Lua

 

Citind-o pe Mirabela Gabriela Jitaru. Cartea „Lună Plină”!

https://vorbepentrusufletblog.wordpress.com

 

Mirabela Gabriela Jitaru menționează într-un interviu găsit chiar la finele cărții că: „Pentru mine, scrisul a fost și va rămâne o pasiune. Niciodată nu am văzut scrisul ca pe o corvoadă. Pur și simplu mi-am lăsat imaginația să zboare! Desigur, au fost și momente când a trebuit să mă gândesc bine la unele scene, la care am muncit mai mult timp. Ideea mea a fost simplă la început: am vrut să scriu ceva diferit, dar inspirat din fapte reale! O carte pe care s-o citești și să îți dorești s-o recomanzi și altor personae care iubesc literatura.”

Astăzi vreau să vă vorbesc despre o nouă carte citită de mine din palmaresul autoarei, și mai exact o proză scurtă intitulată „Lună Plină”, ei bine, această carte se diferențiază în totalitate de cele două precedente recent citite, atât la dimensiune, context cât și la conținut. Primele două cărți au fost un carusel sexual și senzual, două cărți vibranțe ce au țesut senzații tari, aceasta îm schimb creionează misticul, vrăjitoria și credința în niște pagini ce îți trezesc fiori!

Cartea „Lună Plină” ne aduce în față niște povești mirifice, unele le citești cu sufletul la gură, iar de altele te înfiori de-a dreptul, pe unele vag le-am auzit s-au cel puțin unele esențe din context, altele m-au lăsat cu gust amar, iar la altele am plâns. Și cu întrebarea… oare o fi fost chiar așa?, cu toate că autoarea din start ne explică că lucrarea sa e bine documentată și e pe fapte reale destăinuite din diferite surse. Istorisirile cresc în intensitate cu fiece filă dată, iar obsesia de a afla mai departe te îndeamnă să înaintezi cu respirația susurată de un murmur al uimirii. Nu sunt poveștile clasice cu draci și legăminte făcute pe sânge, ci mai degrabă fiecare necurat e umanizat și mânat de curiozitate și ură care înțeapă existența prin fapte necugetate ca mai apoi să își ceară în ani tributul.

Volumul cuprinde douăsprezece povestiri unice și care parcă nu ar avea un punct comun însă totuși se absorb ca niște povești spuse de bătrânii care vor să dea lecții celor tineri; prezența forțelor răului pune o grea amprentă pe suflet și îți amintește ruga bunicilor în noaptea cu lună plină, a pisicilor negre, a locurilor tâinuite din casă, a blestemelor și a rugăciunii. De multe ori am auzit din gura mamei despre șarpele ce protejează casa, despre vrăjile care se fac de unele suflete înstrăinate de bunătate și despre forța lunii pline.
Autoarea ne despică firul în patru pentru a ne reda cu blândețe textuală niște imagini care încă îmi stau pe retină, istorisiri care au stârnit revolte la mine în suflet, mi-au amintiti de bolboroselile oamenilor bătrâni ce-i auzeam pe când eram mică vag, fără importanță, însă acum…

Cartea în ansamblu e un tumult de emoție, de la frici la întrebări ce se cer puse, dar cui? Prezența unei stări de confuzie e tot ce tronează în această carte, nelămurirea de cum e posibil așa ceva, iar cei slabi de înger ar putea lua cartea ca pe un subiect greu de disecat. Miezul însă e același, cel mai bine e să nu te pui cu ceea ce nu cunoști și nu poți explica, pentru că ai putea intra în cursa întunericului fără a găsi acea „încheiere”. Dacă vă tentează subiectul și vreți să o adăugați în bibliotecă vă îndemn… e o carte plină de incursiuni cu o reprezentare autentică în care tot ce vezi… nu e ceea ce pare!