B.N.: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
M.G.J: Desigur! Sunt din Iași, mamă, soție, angajată… Și vreau să se știe din start că scrisul pentru mine e o plăcere pe care nu o pot înlocui cu orice altceva în lumea aceasta.
B.N.: Ce ne poți spune despre ultima carte pe care ai scris-o?
M.G.J: Despre ”Cuibul de vrăjitoare” foarte multe lucruri, dar unul dintre cele mai importante ar fi chiar mesajul ei de bază. Și anume că niciodată nu trebuie să te joci cu focul, dacă nu-i cunoști regulile. Pentru că s-ar putea să te arzi! Nu s-ar putea, ci chiar te vei arde la propriu! Ritualurile ce implică ființe non umane îți vor da ceea ce le ceri, dar îți vor lua înapoi îndoit, înzecit, însutit! Atenție deci ce ceri într-un astfel de ritualul, dar cel mai important este cui îi ceri!
Subiectul romanului nu îmi este deloc străin, dimpotrivă, în copilărie am fost înconjurată de fel de fel de superstiții, iar unele păreau mai ciudate ca altele. Bunica maternă știa cum să interpreteze semnele din zațul de cafea, iar cea paternă descânta de deochi. Deci scenele romanului nu îmi sunt străine deloc.( Aproape toate!) Dar fac o mică precizare: diavolul se află în detalii, iar în roman este prezent mai peste tot.
B.N.: Ce sfaturi ai da unui scriitor la început de drum?
M.G.J: În primul rând să iubească ceea ce face, pentru că fără dragoste nu va putea creea niciodată nimic. În al doilea rând să creadă cu toată ființa în el și în subiectul romanului lui, și nu în ultimul rând să muncească zi de zi și noapte de noapte la crearea personajelor, a acțiunii și cel mai important la subiectul romanului. Pentru că fără asta nu se poate! Scriitorii care au reușit să de-a lumi o operă de artă au fost prezenți mereu în acțiunea romanilor lor.
Cu personajele se culcau în minte și cu ele se trezeau. Iar în cazul meu a fost la fel. Pe toată perioada cât am lucrat la ”Cuibul de vrăjitoare” eram prezenta cât mai mult posibil acolo. Cu toate că am doi copii la grădiniță, un serviciu solicitat și o mulțime de lucruri de făcut într-o zi, eu nu m-am deconectat deloc de la acțiunea romanului meu. Sacrificii sunt în orice domeniu, dar în momentul în care mi-am ținut pentru prima dată romanul în mână, mi-am dat seama că a meritat!
B.N.: Ce părere ai despre tour books, și ți-ar plăcea că acest concept să fie prezent pe piata de carte din Romania?
M.G.J: E foarte interesant acest concept și cred că în curând va intra și pe piața de carte din Romania. Util și de mare ajutor tuturor celor pasionați de lectură!
B.N.: Ești implicată în procesul de editare a cărții?
M.G.J: Bineînțeles! Pentru mine totul este un mic proiect. De la momentul când am în minte un anumit subiect, care între timp devine un manuscris și până la transformarea lui într-o carte. Și credeți-mă că adevărata aventură de-abia acum începe. Când pui mâna pe o carte, oricare ar fi aceea, prima dată te uiți la titlul și apoi la autor, dar în spatele acelei mici opere de artă stă o armată de oameni. Și fiecare are rolul lui în procesul creației. Totul se rezumă la fuziunea dintre autor și editură.
B.N.: Cu ce alt gen literar ai vrea să cochetezi?
M.G.J: Sincer? Eu zic că două sunt de ajuns! Cel erotic și aici mă refer la seria de romane: ”Menage” și cu cel fantastic: ”Plină plină, În umbra morții” și nuvela ”Casa din strada cu nuci”.
B.N.: Citește toate recenziile pe care le primești, indiferent dacă sunt bune sau proaste?
M.G.J: Da. Părerea celor care și-au rupt din timpul lor liber pentru a-mi citi cartea, contează foarte mult pentru mine. Indiferent dacă e o părere bună sau proastă, toată lumea are dreptul la o opinie și eu o respect!
B.N.: Ai anumite superstiții atunci când lucrezi la o carte?
M.G.J: În general nu am! Dar depinde foarte mult de subiectul ei. Pot spune că în perioada în care am lucrat la povestirile horror din ,,Plină plină” mi s-au întâmplat o serie de evenimente puțin mai ieșite din comun, așa că atunci când am început să scriu ,, Cuibul de vrăjitoare” am aprins mereu candela și m-am rugat mai des la Bunul Dumnezeu! Nu e bine să tulburi sau să chemi involuntar anumite spirite, iar sfatul meu este să nu citiți niciunul dintre volumele sau romanele menționate mai sus după lăsarea întunericului. Să nu spuneți că nu v-am avertizat!
B.N.: Consideri că un autor trebuie să fie un bun exemplu pentru cititorii săi?
M.G.J: Da, trebuie! Altfel ce exemplu aș mai fi? Știu că nu sunt perfectă,dar încerc să am o limită în toate!
B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde îți pot cumpăra cartea?
M.G.J: Cartea se găsește deja pe Letras.ro și în librăriile Alexandria sau cele online. Cine nu dorește cartea în varianta tipărită, o poate citi in format ebook.
Iar activitatea a ceea ce scriu și ce public e pe Facebook cu numele meu complet. Dar romanul are o pagină a lui pe Facebook, special creată pentru cei care sunt curioși să îmi citească cartea. Mulțumesc frumos.
B.N.: Știm din statistici că românii citesc putin. Cine și cum ar putea schimba asta?
M.G.J: Sincer eu merg destul de des prin librării, dar și prin biblioteci și e adevărat că nu e aglomerația de la mall, dar de foarte multe ori sunt destul de pline. Iar opțiuni sunt pentru fiecare. Cred că lumea a început din nou să citească și chiar destul de mult! Ca să nu mai vorbim de cei ce cumpără cărțile din online. Părerea mea!
B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation?
M.G.J: Cei care iubesc superstițiile sau sunt interesați de arta divinației pot cumpăra sau descărca cartea din librăriile de mai sus. Iar cei care cred că astfel de lucruri nu există, sau sunt doar vorbe aruncate în vânt, nici măcar să nu se gândească să o descarce vreodată chiar dacă va fi gratuit! Mulțumesc frumos pentru colaborare Booknation.